LA FEBRE : Un símptoma

SABIES QUE.......La FEBRE és una elevació de la temperatura corporal com a mecanisme de defensa natural de l'organisme, que pot arribar a ser beneficiosa?

La Febre no és una enfermetat sino un símptoma que ens indica que estem patint un procés, en general, infecciós causat per virus o bacteris. Considerarem que hi ha febre quan la temperatura axilar és igual o superior als 37ºC.Tot i que si no supera els 38ºC, es considera "febrícula"
No sempre és convenient voler restablir la temperatura corporal normal,però SÍ estar atents a la causa o l'origen.Si persisteix o puja per sobre de 38ºC-38,5ºC i l'estat general empitjora, cal acudir al metge.En nadons de fins a tres mesos, sempre és recomanable acudir al pediatre.
Per paliar els efectes de la febre podem utilitzar Mètodes NO farmacológics :
*Hidratació adequada.Beure aigua sovint a glopets petits.
*No cal abrigar-nos , ni treuren's roba en excès.És més recomanable mantenir la temperatura ambiental,evitant-ne els canvis sobtats.
*No cal despullar totalment al més petits,ni banyar-los en aigua freda.Si al nen li ve de gust o ha quedat suat quan trenca la febre, se'l pot banyar durant uns minuts en aigua tèbia.
*No és recomana l'aplicació de draps humits ni fregues amb alcohol.

Insistim en que durant l'episodi febril cal estar molt pendents de l'estat general, sobretot en nens. L´ús indiscriminat d'analgèsics i antitèrmics no és recomanable si no se'n coneix bé la pauta , la posologia i la indicació.

Actualment, els antipirètics o antitèrmics més recomanats són el Paracetamol i l'Ibuprofé. Aquest últim, com l'Àcid Acetil Sal·licílic, no són recomanbles quan la infecció és d'origen víric.Com que aquesta diferenciació, a vegades no és fàcil i l'ha de fer un professional, és recomana el paracetamol com a fàrmac de primera elecció, si no hi ha cap motiu que ho contraindiqui com ser-hi al·lèrgic.

Davant qualsevol dubte: Consulteu als professionals sanitaris qualificats.